Program 2019

2 oktober 2019

12.00-13.00

Registrering

Incheckning och lunch

hellotallrik

13.00-13.10

Vad är meningen med allt? (short version)

Mårten Sundin, marknadsansvarig El-KretsenMårten Sundin

13.10-13.20

Konstskatter, programpunkter och förväntningar

Åsa JulinOm Åsa:

Åsa Julin är journalist och moderator med lång erfarenhet som programledare på TV4 Nyheterna och reporter på bland annat Sveriges Television och Sveriges Radio. Hon är numera frilansjournalist och moderator med inriktning på samhälle, ekonomi och hållbarhetsfrågor.

Åsa Julin

13.20-13.40

Det vi gör i Sverige ger avtryck i världen

Anna Bergström, Centrumledare för Retuna återbruksgalleria i EskilstunaAbba, Volvo och nu Hållbarhet. Sverige gör avtryck runt om i världen. Att vi sopsorterar här hemma är toppen men räddar knappast världen. Men om vi kan sprida goda idéer, tekniska lösningar och politiska styrmedel så har vi kommit ett steg närmare…Om Anna:

Utsedd till årets samhällsförändrare av Veckans affärer med motiveringen ”Delegater från 25 länder och nästan varenda svensk kommun har nyfiket besökt hennes skapelse, framtidens marknadsplats. Hon har bevisat att det går alldeles utmärkt att både tjäna pengar och rädda miljön”.

Anna Bergström

13.40-14.00

Hur blev Sverige ett hållbarhetslokomotiv?

Gunnar Weiring, Verksamhetsutvecklare VafabVi pratar återbrukscentraler och vi pratar resurser. Men så har det inte alltid varit. Vilka faktorer har varit avgörande för hur vi ser på det som förr i tiden gick under samlingsnamnet sopor? Och vilka hinder har vi framför oss för att nå det ”avfallsfria samhället”.Om Gunnar:

Gunnar Weiring har arbetat med miljö-och avfallsfrågor i Mälardalen under mer än 25 år. Han har inte följt med som passagerare utan varit drivande i en lång rad projekt och utvecklingsarbeten, dels inom Vafab men också för Avfall Sverige.

Gunnar Weiring

14.00-14.15

Hållbara uttryck

Åsa Julin, moderator och Bo Thunberg, styrelseordförande El-KretsenHållbart, ekologiskt, cirkulärt, biologiskt eller bara helt naturligt. Vad betyder begreppen egentligen och hur kan ordkunskapen spetsas? Historie-quiz, nuläge och framåtblick, vilka begrepp har vi om tio år?

Bo Thunberg

14.15-14.45

Paus

Fika och mingel

Paus

14.45-15.25

Hållbarhetsbattle I

Med fyra olika projekt/produkter som exempel får vi en djupdykning i hur man kan använda de olika teknikerna och vad dessa kan betyda i form av hållbarhetsprestanda eller effektivitet.1. Återbruk

Anna Höglund, Affärsområdeschef InregoOm Anna:

Anna Höglund är ekonomen som gått från banksektorn till att främja återbruk av IT-utrustning. ”Kopplingen affärsnytta med miljönytta är ett win win vi kan nyttja än bättre” enligt Anna.

Anna Höglund

2. Återvinning

Sargon Chanko, VD SimsOm Sargon:

Sargon Chanko har gått från försäljning av material till verksamhetsutvecklare till VD på Sims Recycling i Katrineholm. Även om han varit med och initierat flera koncept för att ta oss högre upp i kretsloppstrappan så blir det ändå en hel del material att ta hand om i slutändan. Bäst då att materialåtervinna det.

Sargon-Chanko

3. Design from Recycling

Madeleine Bergrahm, Nordisk Hållbarhetschef HPOm Madeleine:

Madeleine Bergrahm driver frågor som hållbarhetskrav i offentlig upphandling inom IT branschen och har gjort så under många år. Spjutspetsfrågor i Norden, och tidigare mer grundläggande i Ryssland. ”Kontrasterna är stora, det är en erfarenhet bra att ha med sig när man jobbar på ett globalt företag. Framför allt brinner jag för att hållbarhetskrav ska användas och inte bara vara en del av debatten”.

Madeleine Bergrahm

4. Design for recycling

Henrik Sundström, Vice President Group Sustainability Affairs ElectroluxOm Henrik:

Henrik Sundström kom som nyexaminerad ingenjör till Electrolux för drygt 30 år sedan. ”Då fanns inte begreppet hållbarhet men mycket av det vi gjorde, exempelvis projekt för bättre resurs eller energiutnyttjande var ett led i ett alltmer medvetet företag”.

Henrik Sundström

15.25-15.55

Hållbarhetsbattle II

Stärkta av ordkunskap och vetgirighet blandar alla vi deltagare oss i diskussionen från Hållbarhetsbattlen. Går det överhuvudtaget att ställa dessa mot varandra? Eller bättre bredvid varandra? Hur borde eller kan projekten tas vidare?
15.55-16.55

Mattias Alexandrov Klum

Mattias Alexandrov Klum är en internationellt eftertraktad och erkänd fotograf och föreläsare, som har hela världen som sin arbetsplats. Följ med på en inspirerande och fängslande resa med oförglömliga bilder, filmer och berättelser.


Foto: Samuel SvensäterMattias Alexandrov Klum

17.00-18.30

Fritid

Beta av mail, ta en promenad längs vattnet, prata med en ny vän, gymma eller sov en stund.Vår Gård

18.30

Middag

tallrik

3 oktober 2019

08.30-08.40

Intro/återkoppling

återkoppling

08.40-09.00

Bortom buzzwords: Hur pratar vi om hållbar utveckling?

Joel Lindefors, Strategy Director FuterraNär alla talar om hållbar utveckling, cirkulär ekonomi och att förbättra världen kan det till slut bli svårt skilja agnarna från vetet. Vad är på riktigt och vad är snicksnack? Och kanske än svårare blir det för den som vill berätta om sitt hållbarhetsarbete, hur ska man göra för att folk inte ska tro att man ljuger?Om Joel:

Joel arbetar med att skynda på en hållbar utveckling. Det gör han genom att hjälpa små hållbara pionjärer att bli växa och stora etablerade aktörer att ställa om. Som grundare av Futerras Stockholmskontor och med kunder som OKQ8, Skanska Länsförsäkringar och Nordiska Kompaniet arbetar Joel med strategi och kommunikation som verktyg.

Joel Lindefors

09.00-09.20

Vart tar metallerna som inte återvinns vägen?

Anders Öhrwall, Manager Strategic and planning at Boliden RönnskärElprylar innehåller ofta en lång rad metaller, vi känner till namn som silver, koppar, palladium, kobolt men mindre kända metaller såsom Indium, Galium, Neodym gömmer sig i våra elprodukter och i återvinningsledet tappar vi bort dem. Vad behövs för 100% cirkularitet? Ny teknik eller mer pengar, politik eller andra styrmedel?Om Anders:

Med en MS i Metallurgi och en lång karriär inom återvinning av elektronikskrot har Anders Öhrwall såväl teoretiska kunskaper som praktiska erfarenheter för att svara på frågan om vad som återvinns och till vilken kvalité.

Anders Öhrvall

09.20-09.40

Vad händer när världens största plastköpare stänger dörren?

Rasmus Bergström, Director Electronic Recycling Stena Recycling InternationalKina har stoppat all import av plastavfall. Och andra länder följer nu deras exempel. Det plastavfall som skapas i Europa måste därmed ta andra vägar eller behandlas på plats. Det har skapat nya utmaningar men också nya möjligheter. Stena materialåtervinner sedan länge plastavfall i Sverige. Nu tar vi steget vidare och i samarbete med El-Kretsen har vi initierat ett mer storskaligt projekt för att återvinna fler kilon och även fler olika plastsorter.Om Rasmus:

Rasmus Bergström har en historia inom såväl tillverkningsindustri som återvinning, i Sverige och utomlands. Som ansvarig för elektronikåtervinningen inom Stenametallkoncernen har Rasmus varit drivande för att utvecklingen inom återvinningsindustrin ska gå framåt. Han gör det genom extern forskning, interna projekt och nya samarbeten.

Rasmus Bergström

09.40-10.00

Vertikal innovation – hur vi ser till hela värdekedjan och sen sluter kretsloppet?

Henrik Lampa, Hållbarhetschef DustinHur många gånger en mobiltelefon än återbrukas så slutar ändå två tredjedelar av dessa som skrot i länder som saknar effektiv och säker återvinningsprocess. Med ett sådant exempel, hur är det ens möjligt att skapa ett cirkulärt flöde? Det är varken enkelt eller snabbt fixat. Men med samarbete över en produkts hela värdekedja, inte bara mellan det traditionella kund- och leverantörsledet, skapar vi helt nya förutsättningar. En ny värld av möjligheter som är positiva för såväl klimat som materialresurser som ekonomi öppnar sig.Om Henrik:

Henrik har tidigare bland annat haft rollen som Global Environmental Sustainability Manager på H&M. Med världen som arbetsfält har Henrik under många år utvecklat och etablerat hållbarhetsarbete hos leverantörer, och skapat rutiner för uppföljning som kund. Han tar nu med sig sina erfarenheter från textilindustrin för att ge en skjuts åt hållbarhetsarbetet inom elektronikbranschen.

Henrik Lampa

10.00-10.30

Paus

Fika och mingel

Paus

10.30-11.20

Workshop

Vi som deltagare hjälper morgonens talare med att ta deras projekt vidare. Vilka kritiska frågeställningar har de missat? Vilka samarbeten borde initieras? Med hjälp av dagens första pass, om miljökommunikation, tar vi oss an att diskutera och leda de andra rubrikernas frågeställningar vidare.Så småningom samlar vi ihop oss för en genomgång och sammanfattning. Vad skickar vi med talarna och vad har vi som deltagare med oss i bagaget efter detta?


11.20-12.10

Mänsklig utveckling för hållbarhet

Emma Stenström, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, chef för ”Center for Arts, Business & Culture”, krönikör i DIHållbarhet kräver förändring, också av oss själva. Hur åstadkommer vi det? Med utgångspunkt i akademisk forskning, ges exempel på behov av och metoder för mänsklig, hållbar utveckling.Om Emma:

Emma Stenström forskar och undervisar i kulturellt företagande och ledarskap. Som docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm har hon varit med och reformerat utbildningen genom att etablera hållbarhet som en grundpelare för ekonomisk utveckling. Emma sprider också kunskap genom sitt författarskap, som krönikör i Dagens Industri och som föreläsare.

Emma Stenström

12-10-12.30

Konstskatter, avrundning, uppfyllda förväntningar

Konstverk

12.30

Stående lunch i loungen

Stående lunch